RAL og NCS

I Danmark gør farveproducenterne sig primært brug af det nordiske NCS farvesystem og det Tyske RAL farvesystem. Hos maldetselv.dk toner vi alle 210 RAL farver og alle 1950 NCS S standardiserede farver.

NCS farvesystemet

I det traditionelle NCS system findes der 1950 farver som opfylder næsten alle ønsker og behov. Enhver farve kan tildeles en særskilt NCS betegnelse. Denne betegnelse angiver udelukkende, hvordan farven ser ud – uanset produkt, budforhold, farveformulering etc.

NCS farver

NCS kan beskrive farven på ethvert materiale med alfanumeriske farvekoder, såkaldte NCS Notationer. For at kunne forstå og bruge en farvenotation og forholdet mellem forskellige farver, bruger NCS en tredimensionel model kaldet NCS Farvekrop.

Farvekroppen er skabt ud fra en farvecirkel, hvor de fire elementærfarver gul, rød, blå og grøn er placeret vandret med lige afstand imellem, hvilket sammen med hvid og sort i henholdsvis top og bund skaber et tredimensionelt rum.
Det er mellem disse punkter, at hvilken som helst farve, vi kan se, kan få en præcis kode.

RAL farvesystemet

RAL farverRAL er er forkortning for ‘Reichsausschuß für Lieferbedingungen’ en institution, som er blevet grundlagt i slutningen af 20’erne i tyskland.

Siden marts 1980 bliver RAL ført som forening under navnet ‘Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung‘ og danner det centrale organ til sikring af kvalitet i tyskland. En opgave af RAL er at forenkle og standardisere farveområdet.

Der findes 210 farvetoner der har 4-cifrede numre.


Farvekort

Her kan du finde mange forskellige farvekort fra flere brands

Farvekort